Bemutatkozás

2010. január 11-én nyitotta meg kapuit Kisvárdán a Kontraszt-kiállítás. Az egyedülálló, ez idáig példanélküli kezdeményezést mind a Magyarországi Református Egyház, mint pedig a Rendőrség a legmagasabb szinten is üdvözölte. A jelentős sajtófigyelemmel kísért megnyitón – mint elmondták - a Kisvárdai Református Ifjúság kezdeményezését mindkét fél minőségi előrelépésnek tartja az Egyház és a Rendőrség között évekkel ezelőtt elindult közös együtt-működésben.

 

Kontrasztkiállítás – mit takar ez a figyelemfelkeltő, immáron önálló védjegyként bejegyzett elnevezés?

A Kontrasztkiállítás a REFORMÁTUS EGYHÁZ és a RENDŐRSÉG közös család- és ifjúságmentő projektje. Egy olyan multimédiás kiállítás, amely a látogató minden érzékszervét megdolgoztatja, de elsősorban elgondolkodtat, és igyekszik pozitív döntésre segíteni. A fiatalok és a családok életét érintő legfontosabb kérdéseket hozza felszínre, méghozzá kíméletlenül őszintén. Hét témakört dolgoz fel a tárlat - ahogy a neve is mutatja - éles ellentétbe állítva ugyanazon témák fény- és árnyoldalait. Ez a kiállítás egy hatalmas sikoly, nem simogat, hanem felráz, nem udvarias, hanem kiált ott, ahol a legtöbben némák, építeni akar azokon a pontokon, ahol a fiatalok életében legnagyobb a rombolás. Olyan témákat vonultat fel, amelyek az ifjúság legfontosabb kérdései közé tartoznak, amelyekről nem szívesen beszélnek, hanem legtöbbször csak válaszok nélkül sodródnak. A témák között szerepelnek a családon belüli erőszak, a példaképek, a házasságkötések és válások, a gyermekvállalás és az abortusz, a szenvedélybetegségek és a szabadság, a hazaszeretet és a kozmopolitizmus, az öngyilkosság és az élet értelme, valamint a megváltás csodáját érintő kérdések.

 

Milyen módszerekkel igyekszik eljuttatni az üzeneteket a Kontrasztkiállítás a látogatókhoz?

Mivel a Kontrasztkiállítás célközönsége elsősorban a 14 – 26 év közötti korosztály, ezért multimédia nyelvét választottuk kommunikációs csatornaként. Felnőtt egy generáció, amely szinte már csak ezt a nyelvet érti. Épp ezért multimédiás eszközök egész sorát használva - projektorok, plazmatévék, fotók, hanghatások, fényeffektek, színek, autó szimulátor, „részeg” szemüveg, fotók, tablók segítségével - a döbbenet erejével hat a kiállítás szinte minden érzékszervünkre, de elsősorban gondolkodásra késztet, dönteni segít.
A kiállítás képi- és hanganyagai szinte minden műfajt felvonultatnak: a humor, a groteszk, az irónia, a megdöbbentés, az ismeretközlés, sőt a sokkolás eszközeivel is éltünk. Mindehhez igyekeztünk megteremteni az egész kiállítás számára egy különleges atmoszférát, légkört, sajátos arculatot.

Kontrasztkiállítás egy labirintusban vezeti végig a látogatót, amelyet végigjárva 8 szobába juthatunk el. A szobák közötti úton a következő témakört előkészítő fotókkal, fény és hanghatásokkal (feeling-ekkel) találkozik a látogató, valamint néhány útvonalon feladatot is kap. Minden szoba egy – egy témakört dolgoz fel. A legutolsó, a nyolcadik pedig egy ún. „csend szoba”, ahol lehetőség van az elcsendesedésre, a látottak feldolgozására, amit igény szerint lelkipásztorok, pszichológusok, családgondozók is segítenek.

 

A Kontrasztkiállítás tudomásunk szerint másfél éve létező projekt a Kisvárdai Református Ifjúság életében. Ezt a mostani országossá bővülő programsorozatot milyen előzmények vezették be?

Valóban így van, nem most kezdődött el a Kontrasztkiállítás története, hiszen az események a Kisvárdai Református Ifjúság által 2008. július 26-ára, a Biblia Évének jegyében szervezett Kisvárdai Ökumenikus Családi Napra nyúlnak vissza. Erre az alkalomra a több tucat igen színvonalas program, élő TV közvetítés, valamint számos országosan és Európa – szerte ismert és elismert művész előadása, koncertje és kiállításai mellett a családi napra ellátogató csaknem 4000 résztvevő számára készült el a Kontrasztkiállítás első változata, amely akkor még csak három témakört dolgozott fel. Tette mindezt úgy, hogy a témák kor – és kórképe mellett a református keresztyén etikai választ és a Biblia üzenetét állította már akkor is a középpontba. Egyetlen nap alatt több mint 700-an látták, sokakat megállított és gondolkodásra késztetett az élet legfontosabb kérdéseiről. Már akkor is éreztük, hogy rengeteg tartalék és lehetőség rejlik a Kontrasztkiállítás ötletében, ezt folytatni, fejleszteni kell.
A családi napon jelen voltak többek között a Magyarország Református Egyház Zsinati Irodájának ifjúságért felelős vezetői is. Kérésükre - saját terveinkkel is egyező módon - 2009. nyarán a Csillagpont Országos Református Ifjúsági Találkozón a Kontrasztkiállítás másodszor is életre kelt, kibővített témákkal, elvihető szórólapokkal, segítséget nyújtó prospektusokkal, gyakorlott pszichológusokkal felvértezve. A kiállítást ekkor már több, mint 1.500 középiskolás, egyetemista és ifjú felnőtt látta.

Az azóta eltelt másfél év alatt hihetetlenül sokat fejlődött – és tegyük hozzá fejlődik ma is - a tárlat, amely most a kisvárdai középfokú oktatási intézmények segítségével a térség 3800 itt tanuló fiatalját és tanáraikat, szüleiket szólítja meg.

 

Milyen hatással van a Kontrasztkiállítás a látogatókra?

Döbbenetes a tárlat hatása – mindenféle értelemben. Folyamatosan érkeznek a csoportok, és nem csak a fiatalok kíváncsiak rá. Sok cég teljes csapattal együtt jelentkezik be és a hétvégén is egymásnak adják a kilincset. Rengeteg fiatal, aki eljött az osztályával, szombaton a szüleivel együtt jön vissza. Már most lehet tudni, hogy - az eredeti tervek szerint - március 12-én nem tudjuk bezárni a kiállítást, annyian kíváncsiak rá. Voltak már holland, spanyol, japán, német, felvidéki, kárpátaljai és erdélyi látogatóink is, méghozzá nem egyesével! Álmunkban sem mertünk arra gondolni, hogy 5 hét elteltével már 3400 fő fölött lesz a látogatottság, vagy hogy Királyhelmecről, Beregszászról, Budapestről, Nyíregyházáról, Debrecenből is buszokkal érkeznek majd Kisvárdára. Külön megtiszteltetés, hogy a Debreceni Református Hittudományi Egyetem a hatodéves képzését 3 napra a Kontrasztkiállítás köré építve leszervezte Kisvárdára, és ennek kapcsán folyhatott a képzés az ifjúság közötti szolgálatról és annak elvi és gyakorlati kérdéseiről.
A kiállítás legfőbb értékének azonban azt érzem, hogy számtalan beszélgetés születik belőle. Bizony, mennek el fiatalok és könnyes szemmel a kiállításról, vagy éppen hálával, esetleg fájdalommal az arcukon. Néhány nappal ezelőtt egy fiatal házaspár jött el. Végigjárták a termeket és én őszintén szólva férfit még nem láttam úgy sírni, mint egy kisgyermek. A csendszobában leült ez a fiatal pár és két és fél órán keresztül beszélgettek. Saját elmondásuk szerint – és ez az arcukra volt írva – valami felszakadt akkor, ami eddig titokban és csöndben volt és egy nagyon mély és nagyon áldott beszélgetés zajlott le közöttük.
A hatásról azonban hadd beszéljenek inkább maguk a látogatók, és ehhez hadd idézzek – név nélkül – a Kontrasztkiállítás vendégkönyvéből:
„Köszönöm, hogy lehetőséget teremtettek ahhoz, hogy a kiállítás üzenete eljusson az emberekhez és felnyissa azok szemét is, akik eddig közvetlenül nem voltak érintettek a bemutatott problémákban. Több helyen sírtam és köszönöm erre is a lehetőséget. Úgy gondolom több lettem a kiállítással. Sok sikert kívánok a továbbiakhoz és jusson el az üzenet még nagyon sok ember szívéig! Köszönöm!”
„Köszönet a kiállítás megálmodóinak, s mindazoknak, akik bármi módon hozzájárultak ahhoz, hogy a nagyközönség elé kerüljön. Engem „csak” megerősített a hitben és a jóban, remélem megváltás lesz annak, akiknek igazán szól, s nem olyan szerencsések, mint én.”
„Én úgy döntöttem, hogy nem teszek olyat, amit tudom, hogy megbánnék. Egy gyermek jelent minden örömöt ezen a világon és annál szebbet nem is tudok elképzelni, hogy én is anya leszek!”
„Tisztelt alkotók, tervezők és munkatársak! Minden részletében megdöbbentő és elgondolkodtató kiállítás! Bízom benne, hogy az ország többi részén is hasonló érzéseket fog kiváltani és minél többen fognak Jézus Krisztus, az áldott orvos mellett dönteni. Áldja meg munkájukat az Úr!”
„Most tanultam meg értékelni, hogy mim van. Köszönöm!!!”
„Hat éve vagyunk házasok – hat év óta most beszélgettünk egymással először igazán őszintén. Nagyon sok némán hordozott sebet felszakított és kitisztított a kiállítás. Ezt nem lehet megköszönni!"

 

Vannak –e kísérő rendezvényei a Kontrasztkiállításnak?

Igen. Alapelvünk volt, hogy a Kontrasztkiállítást felkészítő és lezáró alkalmak kísérjék. Ennek megfelelően nem csak magát a kiállítást, hanem diák- és tanári szemináriumok egész sorát is lehet látogatni. A Timóteus Társaság előadói azok, akik egy ifjúság- és családvédelmi programsorozatot hoztak el kérésünkre Kisvárdára. Elsősorban a házasságon belüli problémákra és a házasság előtti szexualitásra vannak kiélezve ezek az alkalmak és a város valamennyi diákja és pedagógusa részt vesz rajta. Külön kiemelném, hogy nem csak az egyházi, hanem az önkormányzati fenntartású iskolák is! Nagyon sok olyan diák van, aki most találkozik először azzal, hogy létezik másfajta megközelítés is fenti kérdésekben és Isten Igéjének is van örök érvényű üzenete a kényes kérdésekben.

 

Van –e statisztika arra nézve, hogy mennyien látták a mögöttünk lévő szűk három hónap alatt a Kontrasztkiállítást.

Természetesen igen. Naprakész statisztikát vezettünk a kiállítás látogatóiról. Mindenek előtt fontos leszögezni, hogy az eredetileg tervezett március 12-i zárás időpontját két és fél héttel meg kellett hosszabbítanunk a látogatók folyamatos, csoportos bejelentkezése miatt. A tárlat így március 31-én zárta kapuit. Nem csak a látogatók számát jegyeztük pontosan, de kimutatást készítettünk a látogató intézményekről, cégekről, alapítványokról térség és jelleg szerint is.

 

A LÁTOGATÓK SZÁMA MINDEN ELŐZETES VÁRAKOZÁST ÉS KÉPZELETET FELÜLMÚLT: 6.135 FŐ JÖTT EL MEGTEKINTENI A KÜLÖNLEGES TÁRLATOT.

A látogató magánszemélyeken kívül az alábbi szervezetek jöttek el:

 • Országos Rendőr Főkapitányság, Budapest
 • Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr Főkapitányság, Nyíregyháza
 • Kisvárda Városi Rendőrkapitányság
 • Magyarországi Református Egyház Zsinata, Budapest
 • Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság, Kisvárda
 • Fiatalok az Élet Küszöbén (FÉK) - Timóteus Társaság, Budapest
 • Kisvárdai Református Egyházközség
 • Református Általános Iskola és Gimnázium, Kisvárda
 • Pátrohai Református Ifjúság
 • Bessenyei György Gimnázium és Kollégium
 • Bessenyei György Felnőttoktatási tagozat, Kisvárda
 • Szabolcsveresmarti Önkormányzat
 • Fényeslitkei Református Egyházközség
 • Szent László Katolikus Szakközépiskola, Kisvárda
 • Kisvárdai Városi Bíróság
 • II. Rákóczi Ferenc Szakközép-és Szakiskola, Kisvárda
 • Kistérségi Szociális Szolgálat, Kisvárda
 • Árpád Vezér Általános Iskola, Záhony
 • Élet Szava Alapítvány
 • Babus Jolán Középiskolai Kollégium, Vásárosnamény
 • Demecseri Oktatási Centrum
 • Egészségmegőrző Nyugdíjas Klub, Kisvárda
 • Ilki Református Egyházközség
 • Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Középiskola, Szakiskola és Kollégium, Nyíregyháza
 • Móricz Zsigmond Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Nyíregyháza
 • Svetits Katolikus Gimnázium és Diákotthon, Debrecen
 • Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság
 • Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza
 • Hajdúszoboszlói Gyermekjóléti Szolgálat
 • Görög Katolikus Püspöki Hivatal
 • Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium és Szakképző Iskola, Kisvárda
 • Telegdi Kata Szakközép-és Szakiskola, Kisvárda
 • Beregszászi Líceum
 • Királyhelmeci Gimnázium
 • Megoldás Kht, Kisvárda
 • Nyírkarászi Szociális Szolgálat
 • Szlovákiai Református Keresztyén Egyházközség- Zemplén Egyházközség
 • Debreceni Református Hittudományi Egyetem
 • Kisvárdai Városi Ügyészség
 • Kisvárdai Városi Bíróság
 • Református Missziói Központ, Budapest
 • Anarcsi Református Egyházközség
 • Vakok és Gyengénlátók Missziói Intézete
 • Gergelyiugornyai Református Egyházközség
 • Gyermek és Ifjúságvédelmi Intézet, Nyíregyháza
 • Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola, Záhony
 • Dr. Béres József Kollégium, Záhony
 • Móricz Zsigmond Gimnázium Kollégiuma, Ibrány-Tiszabercel
 • Móricz Zsigmond Általános Iskola, Pátroha
 • Gyulaházai Református Egyházközség
 • Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma
 • Nagyvarsányi Református Egyházközség
 • Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium, Nyíregyháza
 • Várday István Általános Iskola, Kisvárda,
 • Vári Emil Társulási Általános Iskola, Kisvárda
 • Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Aranyosapáti
 • Generali-Providencia Biztosító Zrt, Kisvárda
 • Naracom Informatikai Kft.
 • AP Media Kft, Budapest
 • Városi Gyámhivatal, Kisvárda
 • Ricsei Református Egyházközség
 • Rétközi Szakiskola, Kék
 • Kisvárdai Városi Könyvtár
 • Dögei Református Ifjúság
 • Anarcsi Református Egyházközség
 • Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-Vízügyi Szakközépiskola

Mely médiumok adtak hírt a Kontrasztkiállításról?

TELEVÍZIÓK

 • MTV1
 • Duna TV
 • Hír TV
 • RTL KLUB
 • TV2
 • Echo TV
 • Kölcsey Televízió
 • Zemplén TV
 • RÁDIÓK:
 • Kossuth Rádió
 • Európa Rádió
 • Szent István Rádió
 • Vár FM
 • Retro Rádió
 • Hajó Rádió
 • Sunshine Rádió

INTERNETES PORTÁLOK
(Csak a legfontosabbak, hiszen a Kontrasztkiállításról szóló hírek több, mint 45.000 (!) oldalon szerepelnek.)

 • www.reformatus.hu
 • www.police.hu
 • www.ttre.hu
 • www.tirek.hu
 • www.evangelikus.hu
 • www.parokia.hu
 • www.mno.hu
 • www.hirado.hu
 • www.hirtv.hu
 • www.tv2.hu
 • www.index.hu
 • www.bunmegelozes.hu
 • www.reflap.hu
 • www.origo.hu
 • www.nyirport.hu
 • www.kelethir.hu
 • www.szon.hu
 • www.youtube.com
 • www.refkoinonia.sk
 • www.felvidek.ma
 • www.erdon.ro
 • www.fusz.hu
 • www.nhv.hu
 • www.refradio.eu
 • www.magyarhirlap.hu
 • www.hirmutato.hu

NYOMTATOTT SAJTÓ

 • Kelet – Magyarország (4 alkalommal)
 • Reformátusok Lapja (5 alkalommal)
 • Kisvárda Újság (2 alkalommal)
 • Nexus (2 alkalommal)